Dar Alanlar İçin Çocuk Oyun Alanı Nasıl Oluşturulur?

Dar Alanlar İçin Çocuk Oyun Alanı Nasıl Oluşturulur?

Oyun oynamak, çocuk gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Oynadığı çeşitli oyuncaklar beraber küçük motor becerilerini, nesne ve canlıları tanımayı, sanatsal yönlerini, bir noktadan sonra okuma ve algılama becerilerini gelişimine yardımcı olur. Bu nedenle çocuğun için evde bir oyun alanı tasarlaman aslında onun kişisel gelişimine yapacağın ilk yatırımlardan sayılır.

Bunun yanı sıra, farklı oyuncaklar farklı yönlerini geliştireceği için, her çocuk pek çok oyuncağa ihtiyaç duyar. Eğer evinde halihazırda bulunan mobilyalardan veya dekorasyon ürünlerinden bunun için dar bir alan kalıyorsa sana yardımcı olabiliriz. Bu yazımızda küçük alanlarda da çocuğun için oyun alanı oluşturmana yönelik önerilerimize yer veriyor olacağız.

'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri >

Çocuk Dostu Mutfak Dekorasyon Fikirleri >

Taşınırken Eşya Toplamanın Püf Noktaları >

Zekice Alan Kullanımı Nasıl Olur: Toplu Olmak

Pelüş, plastik, ahşap, kumaş… Pek çok farklı oyuncakla oynayan çocuklar için oyun alanları bir dağınıklığa sebep olabilir. Ve bu dağınıklığın içinde oyun oynamak için elbette alanları olmayacaktır. Bu noktada oyun zamanı geldiğinde bütün oyuncakların aynı anda ortaya çıkması yerine, onları kategorisine ve oyunlarına göre ayırabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-düzenleme

Örneğin ahşap blokları, pelüşleri, arabaları gibi farklı kategorileri farklı çekmece ve kutularda düzenleyerek aslında bir düzen eğitimi de vermiş olursun. Oyun alanındaki saklama ve depolama alanlarını da birer oyun haline getirirsen, her oyundan sonra toplama oyunuyla alanın düzenini sağlamış olursun.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-düzen

Ev Yüzeylerinden Oyun Alanı Oluşturmak

Dar bir alanda oyun için alan tasarlamaya çalışıyorsan, evi oluşturan elemanlardan da faydalanabilirsin. Örneğin evin tavanından oyun oynarken zarar vermeyecek süs veya oyuncaklar sarkıtabilirsin. Aynı zamanda tavanda görsel imgeler kullanarak bir hayal köşesi oluşturabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-tavan

Bunun yanı sırada duvar ve köşelere raflar, kitaplık, duvara monte oyun alanları tasarlayabilirsin. Küçük motor becerilerini geliştirecek şekilde çocuğun döndürebileceği, itebileceği, çekebileceği oyuncakları duvara sabitleyebilirsin. Aynı zamanda günümüzde oldukça popüler olan kara tahta boyasıyla duvarını kaplayarak çocuğuna dilediğince çizim yapabileceği veya yazı yazabileceği bir alan tanımlayabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-kara-tahta

Zemini de hesaba katmak gerek. Dar alanda eğlenceli kilimler, minderler veya zemine sabitlenen oyun alanı dekorasyonları kullanarak çocuğuna verdiğin alandan maksimum verim sağlayabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-oyun-halısı

Çok İşlevli Oyuncaklardan Faydalan

Üzerinde birden fazla oyun oynanabilen masalar, birden farklı şekilde oyunlarla kurgulanabilen oyuncaklar tercih edebilirsin. Bu sayede tek bir ürünün kapladığı alanla birden fazla oyun oynanmasına imkân vermiş olacaksın.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı
dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı

Bahçede Basit Oyun Alanı Oluşturmak

Çocukların en doğal oyun alanı olan bahçeler, kimi zaman bir oyun alanı için verimli bir şekilde tasarlanmamış olabilir. Hem bahçeni verimli kullanmak hem de bir oyun alanı için yer açmak istiyorsan pratik bazı çözümlere başvurabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-bahçe

Örneğin bahçenin köşesinde alanı küçük bir kum havuzu için yer ayırırsan hem birçok oyun için fırsat oluşturmuş hem de oyun alanını sınırlandırmış olursun. Bunun dışında bahçede bulunan ağaçların zarar görmeyecek dallarını birer oyun alanı elemanı olarak kullanabilirsin. Dilersen bahçe duvarlarına da yapacağın uygulamalarla bahçenden bir alan kaybetmeden çocuğun için oyun alanı ayırabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-bahçe
dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-ağaç-ev

Çocuklarla Sanatı Buluşturmak

Bir oyun alanının çocuklara göre uygun olması için onlara ait bir şeyleri kullanabilirsin. Böylece kendilerine ayrılan bu alanda oynayarak etrafı dağıtmamış olurlar. Evinde oyun alanı olarak ayırdığın yerde çocuklardan kendi sanat eserlerini yapmalarını rica edebilirsin. Ardından bu eserleri duvara asarak onlara ait oyun alanını tanımlarsın. Bu yöntem pedagojik olarak da çocukların gelecekte kendi çalışma alanlarını tanımlamalarında ve orada daha özenli ders çalışmalarında etkili olmaktadır.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-resim-galerisi
dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-duvar-resimleri

6-18 Aylık Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar, küçük motor becerileri geliştirmek için büyük bloklar, ses çıkaran ürünler ve kendilerine zarar vermeyecekleri pelüş oyuncaklarla oynamaları gerekir. Çocuğun daha rahat tutabilmesi ve ilgisini çekmesi için büyük tasarlanan bu oyuncakları her an erişime açık konumlandırmaman gerekir. Kendine zarar verme ihtimaline karşın gözetim altında oynaması gereken bu oyuncakları bez çantalarda muhafaza edebilirsin. Aynı zamanda bez çantalara oyuncağa dair görseller asarak veya bastırarak bir görsel hafıza da oluşturabilirsin.

Çoğunlukla yerde, emekleyerek oyun oynayan bu yaştaki çocuklar için zemin uygulamalarına başvurabilirsin. Bunun için yerde zaman geçirebileceği minderler ve çocukların algılarına uygun baskılı halı ile kilimler kullanabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı6-18-aylık

18 – 36 Aylık Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar büyük parçalı ve üç boyutlu yapbozları yapmaya başlarlar. Aynı şekilde renkler, görseller ve şekiller arasında sınıflandırma yapabilirler. Bu algıyı daha da geliştirmek için farklı renkte görsellerin baskısını alarak bir duvara veya panoya yerleştirebilir ve basit bir oyun alanı tanımlayabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-18-36-aylık

Bunun yanı sıra birden farklı oyun için kullanılabilecek masaları tercih edebilirsin. Oyuncakları bulundurduğun depolama dolaplarını da masanın çevresine konumlandırarak çocuk için toplu ve kompakt bir oyun alanı oluşturmuş olursun.

Aynı zamanda oyuncakları konumlandırdığın dolapları da oyunlaştırabilirsin. Bu sayede çocuğun düzen alışkanlığını kazandırırken bir yandan da küçük ve basit bir alanda oyun alanını toparlamış olursun.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-18-16-aylık-bebekler

3 - 6 Yaş  Aralığındaki Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar kendi oyunlarını kurgulamaya, hikayeler oluşturmaya başlarlar. Bunları sesli bir şekilde anlatırlar ve ev içindeki dekorasyon ürünlerini de bu hikayelerle birleştirirler. Bu noktada onlara ilham verip yaratıcı yönlerini geliştirecek şekilde üç boyutlu figürler ve oyuncaklar edinebilirsin. Ancak hayal gücü sınır tanımayan çocuğun için bütün ev yerine belirli bir alanı oyun için tanımlamak daha sağlıklı olacaktır.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-3-6-yaş-aralığı

Bir oyun alanı tasarlarken çocuğunun oyuncaklarıyla hikayesini daha da genişletme ihtiyacı duymadan ona yeterli oyun elemanlarını sağlamalısın. Örneğin bu alan içerisinde raflar, masa, eğimli yüzeyler ve hatta tavandan sarkan dekorasyonlar kullanarak oyunu sınırlandırabilirsin. Bunun için ideal alanlar genelde odanın köşeleridir. Burada iki duvarı da verimli kullanarak bir oyun alanı tanımlayabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-6-yaş

6 ve Üstü Yaş Aralığındaki Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar artık eğitim hayatlarına başlamış olacaklardır. Oyunu ve eğitimi bir arada sürdürecek çocuklar için zekâ, mantık ve sanat yeteneklerini geliştirebilecekleri oyunlara yönlendirebilirsin. Aynı zamanda resimli ve yazılı kitaplara ihtiyacın da artacağı bu dönemde güzel bir kitaplık ve gelişim masası tasarlayabilirsin. (Henüz gelişim çağında bir çocuk için çalışma masasından ziyade gelişim masası olarak tanımlamak daha sağlıklı olur.) Bu masaya yakın bir konumda kullanabileceği kitap ve oyuncakların bulunduğu depolama alanları sağlayabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-6-yaş-ve-üstü

Aynı zamanda gelişim masasının da kendi içinde rafları, kalemliği veya masada kullanabileceği diğer kırtasiye ürünlerini (kuru / sulu veya yağlı boyalar, oyun hamurları, makas, yapıştırıcı vb.) konumlandıracak alanları olup olmadığına bakabilirsin.

dar-alanlar-için-çocuk-oyun-alanı-6-yaş-üzeri-çocuklar

Görsel kaynak: firstthymemom.com, homestolove.co.nz, idealhome.co.uk, pinterest, tptoys.com, pauletpaula.com, hometalk.com, tptoys.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Fayans Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Fayans Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Ses Yalıtımlı Oda Nasıl Yapılır?

Ses Yalıtımlı Oda Nasıl Yapılır?