Doğru Nefes Alma Neden Önemlidir?

Doğru Nefes Alma Neden Önemlidir?

Hayat bir nefesle başlar, yeni doğan bebeklerin ilk çığlığı o nefestir ve hayatımızın sonuna kadar o nefesi devam ettiririz. Ama büyüme evreleri aşıldıkça doğru nefes almanın unutulduğunu görürüz ve bu yanlış alınan nefesler sağlığımızı etkileyebilir. Doğru nefes almanın önemi ve nasıl doğru nefes alınacağını bilmek bu sebeplerle oldukça mühim.

Yoga Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Evde Meditasyon Rehberi

Evlerde Maruz Kaldığımız Tozlar Sağlığımız İçin Hangi Tehlikeleri Taşıyor?

Doğru Nefes Almanın Önemi

Nefes almak en hayati ihtiyacımızdır, eksikliğine ancak birkaç dakika dayanabiliriz. Bu sebeple nefes almak hayati bir öneme sahiptir ama doğru nefes almanın da hayat kalitesiyle doğrudan bir ilişkisi vardır. Doğru nefesin fiziksel olarak kan dolaşımını iyileştirme ve düzenli ve yeterli oksijen alınması sebebiyle daha iyi bir oksijenasyon sağlaması gibi etkileri vardır. Bunun yanı sıra zihinsel yararları da oldukça fazladır doğru nefes almanın. Öncelikle stresle baş ederken doğru nefes almak büyük yardımcıdır, bunun yanı sıra anksiyeteyi azaltır ve bir yandan da zihin berraklığı sağlar.

dogru- nefes-almanin-onemi

Nefes ve Sağlık Üzerine Etkileri

Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde yakıtlardan, araçlardan ve sanayi yoğunluğundan dolayı hava kirliliği oldukça yüksek bir seviyede. Bir yandan da betonlaşma yüzünden yeşil alanlar da azalmış bir halde. Bu gibi etkenler aldığımız havanın kalitesini düşürmüş ve oksijen miktarını azaltmış halde. Bir de üstüne düşük verimli nefes alma alışkanlığına sahipsen sağlığın bundan kötü etkilenebilir. Çünkü doğru nefes bir yandan bağışıklık sistemini güçlendirirken bir yandan vücudunun ihtiyacı olan oksijeni düzenli sağlar. Bu sebeplerle de iyi bir nefes gün içinde enerji seviyeni yükseltirken geceleri de uyku kaliteni yükseltir.

nefes-ve-saglik

Doğru Nefes Alma Teknikleri

Aslında doğduğumuz anda hepimiz doğru nefes almayı biliyor oluyoruz ama büyürken çeşitli psikolojik ve biyolojik sebeplerle nefes alma alışkanlığımız değişiyor. Bebekken bildiğimiz o nefes tekniğinin adı diyafram nefesi, bu teknikte alınan nefes burundan girip direkt diyaframa yani karın bölgenize gitmeli ve ardından göğüsten geçerek burundan geri çıkmalı. Bunun dışında gün içinde düzenli yapılacak 4-7-8 tekniği sayesinde de bedenine doğru nefesi öğretebilir ve doğru nefesin psikolojik ve biyolojik faydalarını görmeye başlayabilirsin. Bu teknikte 4 sayıda nefes almalı, 7 sayı tutmalı ve 8 sayıda da aldığın nefesi vermelisin. Bu tekniği sabah uyanınca ve akşam yatmadan dörder döngü şeklinde uygulayabilirsin, ihtiyacın oldukça gün içinde de yapmak sakinleşmene ve zihnini temizlemene yardımcı olacaktır.

dogru-nefes-alma-teknikleri

Nefes ve Meditasyon

Meditasyon uzak doğu kültüründe doğmuş bugün dünyada yaygınlaşmış bir nefes ve zihin egzersiz yöntemidir. Düzenli meditasyonun dikkat bozukluğu, stresle mücadele, öfke kontrolü gibi birçok alanda yararı olduğu çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Meditasyon türlerinde birçok farklı nefes alma tekniği uygulanır ve dikkat nefese verilerek bedensel bir sakinliğe erilir. Bu sebeple meditasyon da doğru nefes almayı öğrenmek için oldukça verimli bir tekniktir.

nefes-ve-meditasyon

Görsel Kaynaklar: pexels.com, wexnermedical.osu.edu, raisingchildren.net.au, everydayhealth.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

10 Yaratıcı Dolap Kapısı Fikirleri

10 Yaratıcı Dolap Kapısı Fikirleri

Trend Alarmı: Beklenmeyen Kırmızı Teorisi

Trend Alarmı: Beklenmeyen Kırmızı Teorisi