Kapsül Dolap ile Minimalizmi Gardırobuna Taşımanın Yolları

Kapsül Dolap ile Minimalizmi Gardırobuna Taşımanın Yolları

Minimalizm, son yıllarda giderek daha fazla ilgi gören bir yaşam tarzı haline geldi. Bu anlayışa göre, ev dekorasyonunda gösterişten çok işlevsellik ön plana çıkıyor. Minimalizmin bu etkisini yalnızca evinde değil, gardırobunda da yakalayabilirsin. Kapsül dolap oluşturarak, hem daha işlevsel hem de tasarruflu bir gardıroba sahip olman mümkün. Az ama öz parçalarla hem stilini sadeleştirip hem de her sabah ne giyeceğine daha kolay karar verebilirsin.

Gardıroplarınız için Kullanışlı Dizaynlar

Elbise Dolabı İçin 11 Alan Tasarım Fikri

Çamaşır Etiketleri Yıkama Sembolleri ve Anlamları

Kapsül Dolap Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Kapsül dolap aslında bir giyim sistemidir. Bu sisteme göre giysilerinden en çok giydiklerini ve birbiri ile kolaylıkla kombinlenebilecek olanları ön plana taşımalısın. Bu sistemin amacı az parçayla çok kombin yaratmaktır.

Kapsül Dolabın Temel Prensipleri

Öncelikle az sayıda seçeceğin ürünün kalitesinin yüksek olmasına dikkat etmen gerekir. Az seçeneğin olacağı için eşyalarını fazla sayıda giyeceksin, bu sebeple kaliteli ürünler seçmen gerekir. Modanın geçip gitmesiyle eskimeyecek zamansız tasarımlar tercih etmek de yapman gereken bir ikinci şey. Az eşyayla fazla kombin yapılacağı için birbirine uyan renkler tercih etmende ve özellikle nötr renklerden yana seçim yapmanda fayda var.

İdeal Bir Kapsül Dolabı için Gerekli Adımlar

İlk olarak şu anda dolabında giymediğin giysileri ayırman gerekir. Bu temizlik dolabındaki giysi fazlalığını birden azaltacaktır. Ardından temel parçalarını seçmelisin. Bunun için en çok giydiğin ürünleri seçmen gerekiyor. Ardından bu ürünlerle bir renk paleti yaratmalısın. Bu sayede giysilerin rahatlıkla kombin oluşabilecek hale gelebilir.

kapsul-dolap-nedir

Kapsül Dolabın Tarihi

Kapsül dolap bugün sosyal medyada son dönemde konuşulmaya başlamış olsa da tarihi 1970’lere dayanıyor. Bu konsept ilk olarak Londra’da Susie Faux adında bir stilist tarafından öne sürülüyor. Susie de zamanında dolaplarda bir etek ve pantolon gibi zamansız giysilerin yanına mevsimsel eklemeler yapmayı tavsiye etmiş. 1985’te de tasarımcı Donna Karan “Yedi Basit Parça” şeklinde bir tasarı ortaya koymuş. Buna göre kapsül dolap için gerekenler: bir tulum, etek, ceket, elbise, deri bir ürün, beyaz bir gömlek ve kaşmir bir kazak.

kapsul-dolap-tarihi

Kapsül Dolabın Faydaları

Kapsül dolap yalnızca eşyalarını azaltıp fiziksel bir rahatlama yaratmaz aynı zamanda zihinsel olarak da rahatlamanı sağlar.

Az Eşya, Az Stres

Sabahları verdiğin giysi seçim savaşlarını kapsül dolap yöntemiyle minimize ettiğin için az sayıdaki eşyan sayesinde stres seviyeni de azaltmış olursun. Seçtiğin giysilerin zaten sevdiğin giysiler de olduklarından seni mutlu ederler.

Zaman ve Para Tasarrufu

Kıyafet ihtiyacını minimuma indirmiş olmak alışveriş alışkanlıklarında da değişime sebep olabilir. Hem alışveriş için ayırdığın zamanı düşürdüğün için zamandan hem de daha az harcama yaptığın için paradan tasarruf edersin.

Sürdürülebilir Moda ve Çevresel Etki

Günümüzde çevre sorunları ile ilgili bireysel olarak atabileceğimiz adımların başında tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek geliyor. Bu sebeple kapsül dolaba geçerek sürdürülebilir moda adına bir adım atabilirsin. Daha az kıyafetin olması demek daha az giysi atığı yaratacaksın demek.

kapsul-dolabin-faydalari

Kapsül Dolabınızı Oluştururken Bilmeniz Gerekenler

Kapsül dolap oluşturmak ilk başta kolay duyulsa da bazı konuların açıklığa kavuşturulması gerekir.

Kapsül Dolap İçin Temel Parçalar Nelerdir?

Öncelikle kombinlerin için rahatlatıcı parçaların neler olduğunu belirleyip bu ürünleri ayırmalısın. Bunlar kapsül dolabının temel parçaları olacaklar. Beyaz tişört, nötr renklerde kazak, siyah bir pantolon veya kot, klasik bir ceket ve kaliteli bir çift ayakkabı temel ürünler arasında baş sırada gelir.

Kapsül Dolabınızı Nasıl Güncel Tutabilirsiniz?

Seçeceğin giysilerin zamansız olması gerektiğinden bahsetmiştik ama zaman içinde sıkılabilir ve güncelleme yapmak isteyebilirsin. Bunun için sezonluk olarak yeni birkaç parça ekleme yapabilirsin ya da aradığın yeniliği takılarla keşfedebilirsin.

kapsul-dolapla-ilgili-her-sey

Gerçek Hayattan Kapsül Dolap Örnekleri

Yoğunlukla kullanılmaya başlayan kapsül dolaplar sade ama şık olmayı isteyen insanların tercihlerinde baş sırada gelmekte. Dünya çapında birçok ünlü kişi de bu akıma uymakta.

Başarılı Bir Kapsül Dolabın İçindekiler

Minimalist modanın öncüleri dolaplarında her zaman için zamansız giysilere yer veriyor. Bunlar arasında beyaz gömlek, siyah pantolon ve klasik trençkot sayılabilir.

Ünlülerin Kapsül Dolapları

Dünya çapında ünlü Gwyneth Paltrow ve Jennifer Aniston gibi isimler de minimalizm akımını takip edip kapsül dolap için öncülük yapmakta. Kendi kapsül dolabını yaparken onların tarzlarından ilham alabilirsin.

gunluk-hayatta-kapsul-dolap

Görsel Kaynaklar: themomedit.com, theeverygirl.com, sustainably-chic.com, today.com, thestatesman.com, howhatwear.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Adım Adım Bebek Gardırobu Hazırlama Rehberi

Adım Adım Bebek Gardırobu Hazırlama Rehberi