Sağlıklı Bir Yaşam Alanı İçin Evde Sık Değiştirmen Gereken 10 Eşya

Sağlıklı Bir Yaşam Alanı İçin Evde Sık Değiştirmen Gereken 10 Eşya

Temiz bir evin verdiği ferahlık bir başkadır. Hepimizin hijyene ekstra önem gösterdiği bu günlerde, temizlik sonrası hissedebileceğin bu temiz atmosferin devamlılığını sağlamak için yapman gereken bazı eşyaların diğerlerinden biraz daha sık ilgi gösterilmesi gerektiğini hatırlamak. Peki, evinde sık aralıklarla temizlenmesi veya değiştirilmesi gereken ürünler nelerdir?

Bahar Temizliği Zamanı!

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Elektrikli Süpürge Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Fırçası

Kişisel hijyen ürünleri arasına giren diş fırçasının temizliği çok önemlidir. Ağız bakımında kullandığın fırçan, su ve diş macunu ile sürekli temas halinde olsa bile kullandıkça deforme olur. Yani diş fırçanın temizliğine özen göstersen de dağınık fırçaları veya yumuşaması nedeniyle ağız bakımını tam anlamıyla yerine getirme konusunda verimli kullanamayabilirsin. Görünüm itibariyle dağılmış bir formu olmasa bile kişisel hijyenin için çok sık kullandığın için fırçanı en fazla dört ayda bir değiştirmelisin.

diş-fırçası-temizlemek

Banyo Kilimi

Kullanım koşulları nedeniyle çoğunlukla ıslanan ve nemli bir ortamda bulunan banyo kilimi, banyonun zeminin ıslanmaktan korumak için kullanılır. Görevini yaparak tüm suyu toplayan banyo kilimi ister kumaş ister plastik tabanlı olsun nemli bir ortamda bulundukça küflenebilir. Her ne kadar çamaşır makinesinde veya kendi temizlik yöntemlerin ile temizlesen de kişisel temizliğini yaptığın banyonda tümüyle temiz bir kilim bulunması önemlidir. Bu nedenle senede bir, bahar temizliğinde yeni bir kilim seti ile değiştirebilirsin.

banyo-kilimi-yer-havlusu-temizliği

Nevresim Takımı

Tertemiz yatağında huzurlu bir gece uykusu kadar dinlendirici bir şey yoktur. Yeni yıkadığın çarşaflarının temiz kokusu da seni rahatlatabilir. Nevresimlerini minimum ayda iki defa yüksek sıcaklıkla yıkayarak temizleyebilirsin. Ancak gözle görülemeyen canlılar çamaşır makinende yüksek derecelerde yıkansa bile yüzeyden temizlenmeyebilir. Bu nedenle nevresimlerini senede bir yenileyebilirsin.

nevresim-çarşaf-temizliği

Yastık Kılıfları

Uyurken yüzünü yasladığın yastığın üzerine aslında gece boyunca ölü deri ve saç dökmektesin. Bu nedenle özellikle yüzünün temas ettiği yastık kılıflarının temizliğine özen göstermelisin. Bunun için elbette haftada bir yastık kılıflarını yüksek derecede sıcaklıkta yıkayabilirsin. Ancak gözle görülemeyen canlıları yıkayarak yok edemeyeceğin için yeni takımlar alarak değişim yapabilirsin.

yastık-kılıfı-temizliği

Makyaj Fırçaları

Kozmetik ürünler arasına giren makyaj fırçaları hem makyaj ürünlerine hem de yüzüne temas etmektedir. Bu nedenle temizliğine çok özen göstermen gerekir. Elbette en az haftada bir temizlediğin makyaj fırçaları ve süngerlerini temizleyiciler ile kirlerden arındırabilirsin. Ancak bir noktadan sonra deforme olan fırça telleri her seferinde üzerinde bir miktar kiri tutar. Fırçanın rengi değişebilir, hatta yüzünde enfeksiyona sebebiyet verebilecek şekilde mikrop barındırabilir. Bu nedenle 3-5 ay arasında yeni fırçalar alabilirsin.

makyaj-fırçaları-temizlemek-değiştirmek

Bulaşık Süngeri

Doğrudan mutfağında yediğin yemeklere temas eden bulaşık süngerinin temizliği önemli bir noktadır. Her ne kadar sürekli deterjanla temas halinde olsa da yağlı ve zor çıkan lekeli bulaşıklardan temizlediklerini üzerine toplar. Rengi ve şekli üzerinden kolayca değişimleri fark edebilirsin. Kirli bir sünger ile temizlik yapmamak için bulaşık yıkama sıklığına göre iki veya üç hafta içinde değiştirebilirsin.

bulaşık-süngeri-temizliği

Duş Lifi

Kişisel bakımda kullanılan duş lifi, banyo sırasında vücudunun her bölgesi ile temas etmektedir. Sabun, duş jeli gibi temizleyiciler ile temas etse de vücudundaki ölü derileri toplar. Hem bu nedenle hem de bir noktadan sonra açılarak formunun dağılması nedeniyle üç ayda bir yeni bir duş lifi alabilirsin.

duş-lifi-temizliği

Lavabo Fırçası

Banyonda konumlanan lavabo fırçası, ev temizliğinin önemli bir parçasıdır. Doğrudan temizlikte kullandığın için fırçanın kendisinin de temiz olması gerekir. Bu nedenle maksimum altı ayda bir lavabo fırçanı değiştirebilirsin.

lavabo-fırçası-temizlemek

Banyo Havlusu / Bornoz         

Duş sonrası kurulanmak üzere kullandığın banyo havlunu ve bornozunu temizlenmiş bedeninde kullansan bile temizliğine özellikle dikkat etmen gerekir. Banyoda bulunan nemli ortam ile kendini göstermese dahi üzerinde küf biriktirebilen banyo havlunu sıklıkla yıkamalısın. Bunun ötesinde yeni havlu takımı alabilirsin.

havlu-bornoz-temizliği

Yatak Süngeri

Nevresim kullanıyor olsan da yatak süngerinin temizliğine özen göstermelisin. Aynı zamanda nefes alması gereken yatak süngerini seneler içinde değiştirmen gerekir. Eğer değiştirme imkanı bulamazsan bile sık aralıklarla ters çevirerek nefes almasını sağlayabilirsin.

yatak-süngeri-temizliği

Görsel kaynak: businessinsider.com, thriftyfun.com, wearthlondon.com, nkuku.com, unsplash

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evimizde Nelerin Kıymetini Anladık?

Evimizde Nelerin Kıymetini Anladık?

Güne Mükemmel Bir Sabah Rutiniyle Başlayın

Güne Mükemmel Bir Sabah Rutiniyle Başlayın