Depresyon Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Depresyon Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Günümüzde psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar geçmişe oranla daha yaygın olarak biliniyor. Bu, bilinirliğinin ve görünürlüğünün artması adına önemliyken bazen yanlış bilgi yayılımına da sebep olabiliyor. Özellikle yanlış bilgi yayılması psikolojik rahatsızlıklara sahip kişilerin toplumdan itilmesine ya da durumların ciddiyetinin fark edilmemesine yol açabiliyor. Depresyon da toplum içinde popüler olan rahatsızlıklardan birisi. Bu popülerliği de depresyonun yanlış anlaşılmasına yol açabiliyor. Senin için bu yazımızda depresyon belirtileri nelerdir, depresyona ne iyi gelir gibi soruları cevapladık.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu ile Başa Çıkma Yöntemleri

Gün Boyu Enerjik ve Zinde Kalma Rehberi

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapmalı?

Depresyon Nedir?

Depresyon da her hastalık gibi semptomları olan ve tanısı konulabilen bir hastalıktır. Genel olarak depresyon nedir diye düşünmek gerekirse tanımsal olarak daimi üzüntüye eşlik eden gündelik işlerin en az iki hafta süresince yapılamaması ve eskiden keyif alarak yapılan şeylere ilgi yitmesi şeklinde bir tarif yapılabilir. Depresyon depresif duygu durumlarından farklıdır, bir hastalık olduğundan dolayı bir uzmandan destek alınması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra depresyon tedavi edilebilir olduğu için kendinde ya da etrafında depresyondan şüphelendiğin takdirde en yakın zamanda bir uzmana danışmayı tercih etmelisin.

depresyon-nedir

Depresyon Çeşitleri

Depresyon çeşitleri söz konusu olduğunda bazı doktorlar depresyondaki kişinin süreç içinde birkaç çeşidi deneyimlediğini belirtirken bazı doktorlar çeşitlerin olduğunun altını çizerek herkesin farklı bir çeşit depresyonu olduğunu belirtir. Bu çeşitler temel olarak; majör depresyon, atipik özellikli depresyon, doğum sonrası depresyonu, mevsimsel duygudurum bozukluğu, melankolik özellikli majör depresyon, psikotik özellikli majör depresif bozukluk, katatonik özellikli majör depresyon ve dismitik bozukluk şeklinde adlandırılabilir. Depresyon belirtilerine bakarak uzmanlar kişilere bu sınıflandırmalara göre belli tanımlar koyabilir ve bu şekilde tedavilere başlanabilir.

depresyon-cesitleri

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon şüphesi uyandırabilecek belirtileri tanımdan da yola çıkarak sıralayabiliriz. Bu depresyon belirtileri arasında büyük oranda bir eşleşme hissediyorsan bir uzmana ulaşabilir ve belirtilerle ilgili endişelerini danışabilirsin. Karamsarlık, kötümser düşünce yapısı, umutsuzluk, çaresizlik, gündelik işleri yerine getirememe, ilgi kaybı, anlam kaybı, gelecekle ilgili hayal kuramama/ hedef belirleyememe, yalnızlık, alınganlık, uyku ve iştah düzenlerinde büyük oranda değişimler depresyon belirtilerinin başında sayılabilir. Bunun yanında önceden de belirttiğimiz üzere depresif duyguları depresyon hastalığı ile karıştırmamaya dikkat etmek gerekir.

depresyon-belirtileri-nelerdir

Depresyondan Kurtulma Yolları

Depresyon belirtilerine sahip olduğunu düşünenler ilk iş olarak bir psikiyatrist ya da psikolog ile görüşmeli ve durumlarını açıklamalılar. Uzmanlar gerekli gördükleri takdirde test uygulamalarıyla ya da sözlü şekilde tanı koyup ardından çeşitli tedavi yöntemlerine yönlendireceklerdir. Depresyon tedavisinde yaygın olarak psikoterapi ve ilaç tedavileri ayrı ayrı ya da birlikte önerilir. Bu süreçte ilaç tedavisi uygulanırken reçete edilen miktarda ilacın dışında bir alım yapmamak ve süreç boyunca doktora güvenerek hareket etmek oldukça önemlidir. Her zaman ilk denemede doğru ilaç yöntemi bulunamayabilir, bu sebeple doktorla beraber hareket ederek ihtiyacın olan dozu ve kombinasyonu bulmak konusunda sabırlı olman gerekir. Bunun yanında depresyondan kurtulma yollarından bir diğeri psikoterapidir. Bu yöntem kişilerin zihinlerini anlamalarını ve baş etmekte zorlandıkları duygularla bir uzman desteğiyle baş etmelerini sağlar.

depresyondan-kurtulma-yollari

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Airfryer (Hava Fritözü) Nedir? Nasıl Temizlenir?

Airfryer (Hava Fritözü) Nedir? Nasıl Temizlenir?

En Faydalı İngilizce Geliştirme Yöntemleri

En Faydalı İngilizce Geliştirme Yöntemleri